“Ņemiet to ļoti Rūpīgi vērā!” Jau no Šodienas spēkā ir būtiski grozījumi par skaidro naudu

Nesen stājušies spēkā tiesību akti, kas attiecas uz skaidru naudu, un tajā ir ieviestas būtiskas izmaiņas. Latvijas iedzīvotājiem ir svarīgi veltīt laiku, lai iepazītos ar šiem jaunajiem noteikumiem, lai izvairītos no neparedzētiem un nepatīkamiem pārsteigumiem nākotnē. Ir vērts atzīmēt, ka dažas personas var nezināt par šīm izmaiņām, tāpēc ir vēl jo svarīgāk atkārtot un iegūt zināšanas par šo izmaiņu ietekmi uz iedzīvotājiem. Turklāt ir jāatzīst, ka šie jaunie noteikumi ir daudz stingrāki nekā to priekšgājēji, un to pamatojums kļūs skaidrs nekavējoties.

Jāatzīst, ka vēl nesen tika runāts par iespējamiem skaidras naudas darījumu ierobežojumiem, kas tika noraidīti kā neticami. Tomēr šis priekšstats tagad ir īstenojies, un tam sekos turpmākas izmaiņas. Ir ļoti svarīgi laikus izprast šo modifikāciju būtību un to pamatojumu. Šī situācija ir rūpīgi jāizpēta, lai iegūtu visaptverošu izpratni par pašreizējo scenāriju.

No 16. maija ir ieviests regulējums, kas prasa atzīšanu, jo daudziem tas joprojām ir svešs. No šodienas personām, kas šķērso Latvijas robežas, piemēram, lidostās, ir pienākums izmantot norādīto “sarkano koridoru”, lai atklātu visu savā īpašumā esošo skaidru naudu. Ir ļoti svarīgi, lai deklarētā nauda būtu patiesi pieejama un pārskaitāma pēc pieprasījuma. Tomēr šajā jautājumā ir svarīgi apsvērt vēl vienu nozīmīgu detaļu.

Iepriekš varēja būt noteikta robeža, bet tagad vairs nav ierobežojumu. Pat ja jums ir ievērojama naudas summa vai pat tikai neliela skaidras naudas summa, par to ir obligāti jāziņo. Vienkāršāk sakot, pa zaļo koridoru ir stingri aizliegts vest uzrādītus līdzekļus vai aktīvus, kas jādeklarē. Gadījumos, ja muitas kontroles punktā nav divu koridoru kārtības, personām VID muitas aģentiem jāuzrāda skaidras naudas deklarācija.

Gadījumos, kad uz Eiropas Savienības robežas nav muitas kontroles punkta, deklarācija ir jāuzrāda Valsts robežsardzes darbiniekiem ieceļojot. Tas norāda, ka, šķērsojot no Latvijas uz citu Eiropas Savienības valsti, ir obligāti jādeklarē visa pārvadājamā skaidra nauda.

Turklāt nesen veiktie grozījumi likumdošanā ir nepārprotami skaidri parādījuši, ka jāziņo ne tikai par valūtu, bet arī par zelta monētām un citiem zelta veidiem. Rezultātā tagad ir obligāti jāatskaitās par visu savā īpašumā esošo zeltu.

You may also like...