“Ņemiet Vērā!” Stājušies spēkā pamatīgi un nopietni grozījumi par skaidro naudu

Ir ļoti svarīgi nopietni padomāt par nesenajām izmaiņām tiesību aktos, kas saistīti ar skaidru naudu, kas ir ieviesti. Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti iepazīties ar šiem jaunajiem noteikumiem, lai izvairītos no nepatīkamiem un neparedzētiem starpgadījumiem. Ir vērts atzīmēt, ka ievērojams skaits cilvēku nezina par šīm izmaiņām. Tāpēc ir nepieciešams atkārtot un uzzināt, kā šīs izmaiņas ietekmēs iedzīvotājus nākotnē. Turklāt noteikumi šoreiz ir kļuvuši daudz stingrāki, un to iemesli kļūs acīmredzami nekavējoties.

Jāatzīst, ka pirms neilga laika bija diskusijas par iespējamu jaunu regulējumu ieviešanu skaidrās naudas jomā. Tomēr kopumā tas tika noraidīts kā absurds. Diemžēl šīs spekulācijas tagad ir kļuvušas par realitāti, un šo lēmumu nav iespējams mainīt. Tādējādi ir ļoti svarīgi izprast šo izmaiņu būtību un to pamatojumu. Lai panāktu visaptverošu izpratni par pašreizējo sarežģīto situāciju, šīs izmaiņas ir rūpīgi jāpārbauda.

Kopš 16. maija ir spēkā jauns regulējums, taču ir vērts atzīmēt, ka ievērojama daļa iedzīvotāju var nezināt par tā esamību un pēc vajadzības par to ir jāatgādina. No šodienas personām, kuras šķērso Latvijas robežkontroles punktus, piemēram, lidostu, ir pienākums izmantot norādīto “sarkano koridoru”, lai deklarētu līdzi esošo skaidru naudu. Ir ļoti svarīgi ņemt vērā, ka deklarētajiem līdzekļiem jābūt nekavējoties pieejamiem un pārskaitāmiem pēc pieprasījuma. Tomēr ir vēl viena svarīga detaļa, kas jāņem vērā.

Iepriekš, iespējams, bija noteikts naudas vai aktīvu deklarēšanas slieksnis, šķērsojot robežas, taču tagad šis ierobežojums ir atcelts. Neatkarīgi no summas ir jāuzrāda visa nauda vai aktīvi. Vienkārši sakot, nedeklarētas naudas vai aktīvu pārvadāšana pa zaļo koridoru ir nelikumīga. Gadījumos, kad muitā gaiteņi nav nodalīti, personām ar VID muitas amatpersonām jāaizpilda skaidras naudas deklarācija.

Lasi vēl : Jaunumi Justīnes meklēšanā! Ir atrastas vairākas lietas, taču vēl jāpārbauda saistība ar pazudušo meiteni

Ja privātpersona gadās šķērsot Eiropas Savienības robežu vietā, kur nav muitas kontroles, tai ir jāiesniedz deklarācija Valsts robežsardzes darbiniekiem. Tas skaidri parāda, ka, ceļojot starp Latviju un citām Eiropas Savienības valstīm, ir jādeklarē visa kasē esošā skaidrā nauda.

Pēdējie likuma grozījumi ir minimāli, bet būtiski. Tajos norādīts, ka papildus papīra valūtai ir jādeklarē arī visas zelta monētas vai cita veida zelts. Tas nozīmē, ka tagad ir jābūt gatavam ziņot par gandrīz vai visiem saviem zelta krājumiem.

You may also like...