“Ņemiet to Rūpīgi vērā!” No Šodienas stājas spēkā nopietni grozījumu likumā par skaidro naudu!

No šodienas, 16.maija, tiks ieviestas izmaiņas likumdošanā par skaidru naudu. Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti iepazīties ar šo atjauninājumu, lai novērstu nevēlamus apstākļus. Jāņem vērā, ka tas jau iepriekš laicīgi tika paziņots, tomēr lielākā daļa par to, tāpat noteikti nemaz nezina. Tieši šī iemesla dēļ ir laiks to atkārtot, lai cilvēki uzzina par esošajām izmaiņās, kuras turpmāk ietekmēs iedzīvotājus. Šoreiz gan noteikumi ir krietni stingrāki un saistošāki, tāpēc tos jāņem vērā pilnīgi visiem.

Latvijas naudas nesenā vēsture vēsture:
Sākot ar 1916. gada aprīli, Kurzeme, kas atradās Vācijas impērijas okupācijā, sāka izmantot Oberostas valūtu, īpaši Ostrubļu un Ostkapeiku. 1917. gada vidū Krievijas Republikas Pagaidu valdība atbrīvoja Valsts domes rubļus. Vienlaikus apgrozībā tika laistas arī Latvijas pilsētu izplatītās parādzīmes un kredītu kuponi.

Pēc Brestļitovskas miera līguma parakstīšanas 1918. gada aprīlī vācu okupētā Latvija sāka izmantot ostmarkas. Sākot ar 1. augustu, Vācijas ostmarka kļuva par vienīgo legālo valūtu vāciešu okupētajos reģionos, aizstājot rubli. Valūtas kurss bija viens pret vienu ar ostruble.

No 16.maija ceļotājiem, kas šķērso Latvijas ārējās robežas kontrolpunktus – piemēram, lidostā, ir pienākums izmantot “sarkano koridoru”, lai deklarētu sev līdzi esošo skaidru naudu. Deklarētajai naudai jābūt pieejamai apskatei un pārskaitāmai pēc pieprasījuma. Šeit gan jāņem vērā vairāki būtiski punkti, ko noteikti nedrīkst izslēgt. Tas attieksies uz visiem un rūpīgi jāņem vērā ikvienam, jo tas stājas spēkā ar šodienu.

Lasi vēl : Regīna Devīte paziņo emocionālu ziņu: “Diemžēl nu liktenis visam ir pielicis lielu punktu!”

Nedeklarētu, tomēr deklarējamu līdzekļu pārvadāšana pa “zaļo koridoru” tagad ir nepārprotami aizliegta. Ja muitas kontroles punktos nav divu koridoru sistēmas, personām skaidras naudas deklarācija jāiesniedz VID muitas darbiniekam. Tomēr, šķērsojot ES robežu vietā, kur nav muitas kontroles punkta, deklarācija jāuzrāda Valsts robežsardzes amatpersonai.

Šķērsojot Latvijas robežas ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, ir nepieciešams deklarēt skaidru naudu, ja to pieprasa amatpersona. Turklāt nesenās likuma izmaiņas nosaka, ka deklarējamā valūta tagad ietver arī zeltu monētu un gabalu veidā, šķērsojot iekšējās robežas.

You may also like...