Pērkot mašīnu no Šodienas – Pircējam Obligāti nāksies sniegt vairākas svarīgas ziņas VID!

Pārmaiņas mūs gaida, un to ietekme ir daudz dziļāka, nekā kāds gaidīja. Tas, kas kādreiz bija vienkāršs un saprotams, tagad prasa citu pieeju. Nākotne nesīs nozīmīgas pārvērtības, kas ietekmēs mūsu ikdienu tādā veidā, kādu mēs nevaram paredzēt. Aktuālākā starp šīm izmaiņām attiecas uz tiem, kuri vēlas iegādāties lietotas automašīnas – lielāko daļu iedzīvotāju. Diemžēl ir kāds brīdinājums, ko daudzi joprojām nezina. Ir pienācis laiks izpētīt problēmas, ar kurām saskarsies iedzīvotāji, un to, kāpēc ir veikti tik radikāli pasākumi.

Finanšu ministrija ir skaidri norādījusi, ka Ceļu satiksmes likumā ir veiktas plašas pārskatīšanas, kas stājas spēkā no 31. janvāra. Atjauninātā likumdošana nosaka, ka lietoto transportlīdzekļu pircēji sniedz nepieciešamo informāciju VID. Ir svarīgi atzīmēt, ka šim noteikumam nav pieļaujami izņēmumi, un atbilstība ir obligāta vairāku iemeslu dēļ. Tiem, kas interesējas par šo pēkšņo izmaiņu cēloni, var rasties jautājums, kāpēc tās tika ieviestas tik pēkšņi.

Daudzi brīnās, kāpēc jāgrabā kabatas par auto izdevumiem, kad papīri vēl ir kārtībā. Iemesls ir vienkāršs: tiek veiktas obligātas izmaiņas, lai uzlabotu Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu iekasēšanas efektivitāti. Galīgais mērķis ir apkarot ēnu ekonomiku, kas saistīta ar lietotu transportlīdzekļu tirdzniecību. Šim nolūkam ar ierosināto likumu tiks paplašināts aizliegums reģistrēt īpašumtiesību pāreju uz atsevišķu kategoriju transportlīdzekļiem, ko ārvalstīs iegādājušās privātpersonas, tostarp no Eiropas Savienības valstīm.

Pēc pārskatīšanas personām obligāti jāiesniedz izsmeļošs pieteikums ar visu nepieciešamo informāciju. Tas ļaus VID veikt precīzu risku novērtējumu un galu galā samazināt nodokļu nemaksāšanas iespējamību lietotas tehnikas tirdzniecībā, tādējādi novēršot iespējamās ar nodokļiem saistītās problēmas.

VID ieskatā, Latvijas automašīnu reģistrācijā piedalās fiziskas personas, kas darbojas kā starpnieki juridiskām personām, kas vēlas slēpt savus saimnieciskās darbības ienākumus.

Ir svarīgi atzīt, ka automašīnu tirdzniecības ienākumu slēpšanai ir nopietnas sekas ne tikai valsts budžetam, bet arī sabiedrības dzīves kvalitātei. Turklāt tas rada nevienlīdzīgus konkurences apstākļus uzņēmumiem netaisnīgas nodokļu konkurences dēļ. Līdz ar to ir jāveic stingras darbības, lai regulētu šīs darbības. Jāpiemin, ka attiecīgais likums jau ir iestrādāts Valsts budžeta likumā.

You may also like...