Darba Vidē balstītas studiju programmas īstenošanā 2 gados vairāk nekā 250 skolu pieteikušas 844 vakances

Rīga, 17.jūl., LETA. Darba vidē balstītās (DVB) otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Skolotājs” īstenošanā divos gados vairāk nekā 250 skolu pieteikušas 844 vakances, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

DVB studiju programma ir izveidota ar mērķi piesaistīt izglītības sektoram profesionāļus no citām jomām.

Kā liecina piesaistes un atlases anketu dati, DVB studiju programmā piesakās un atlasi sāk pārsvarā nozaru speciālisti, profesionāļi vadošos amatos vai uzņēmumu vadītāji ar vienu vai vairākām augstākajām izglītībām, darba stāžu virs pieciem līdz septiņiem gadiem, lielākoties ar ģimenēm un bērniem. 2022./2023.mācību gadam atlasē startējušo kandidātu vidējais vecums ir 36,8 gadi.

DVB programma “Skolotājs” iekļauj vasaras mācības un sagatavošanas posmu – trīs nedēļu intensīvas ievadmācības, stundu vērošanu un tamlīdzīgi, kas sniedz topošajam skolotājam nepieciešamās pamata zināšanas un prasmes, lai sāktu darbu skolā, kā arī skolotāju saliedēšanas un citus pieredzes apmaiņas pasākumus, kas veicina izpratni par skolotāja darbu.

Tāpat programma ietver kvalifikācijas gadu, kura laikā jaunais skolotājs apvieno darbu skolā ar studijām universitātē un dalību profesionālās pilnveides grupās. Skolotājs saņem individuālu mentora skolā un prakses vadītāja universitātē atbalstu, bet kvalifikācijas gada beigās dalībnieks iegūst skolotāja kvalifikāciju.

Savukārt indukcijas gada jeb nākamā gada pēc kvalifikācijas iegūšanas laikā jaunie skolotāji turpina pilnveidot pedagogu kompetenci. Dalībnieki pilnveidojas sev interesējošā virzienā – pārmaiņu vadība izglītībā, speciālajā un iekļaujošajā izglītībā, klasvadībā vai tehnoloģijās izglītībā.

IZM norāda, ka skolas izrāda ļoti lielu interesi un vēlmi piedalīties šīs studiju programmas īstenošanā – divos gados vairāk nekā 250 skolu pieteikušas 844 vakances. Studiju programmas absolventi aizpildījuši 20% no pieteiktajām vakancēm, īpašu uzsvaru liekot tieši uz STEM jomu – 34% šīs studiju programmas absolventiem pasniedz kādu no STEM priekšmetiem.

Kā ziņots, valdība ceturtdien piešķīrusi papildu finansējumu 938 627 eiro apmērā, kuru sadalīs starp Latvijas Universitāti (LU), Daugavpils Universitāti (DU) un Liepājas Universitāti (LiepU), lai sniegtu atbalstu studiju programmai skolotāju sagatavošanai.

Projekta mērķis ir sniegt atbalstu DVB studiju programmai skolotāju sagatavošanai.

Piešķirtais finansējums tiek sadalīts starp LU, DU un LiepU. LU saņem kopumā papildu finansējumu 892 065 eiro apmērā, DU 19 420 eiro, bet LiepU – 27 140 eiro apmērā.

  • Marina Latiševa, LETA

You may also like...