No 2025. līdz 2026. gadam Valsts obligātā dienesta ieviešanai nepieciešami 60-70 miljoni eiro

Aizsardzības dienestu ieviešana no 2025. līdz 2026.gadam izmaksās ap 60-70 miljoniem eiro, sociālajā tīklā “Twitter” pavēstīja Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece (Associated Press). Ņemot vērā, ka VAD IZM plāno ieviest pakāpeniski, sākot no 1000 audzēkņiem un pakāpeniski palielinot audzēkņu skaitu, pirmajos divos trīs gados lielas investīcijas nav nepieciešamas, un esošā infrastruktūra plānotajam skaitam ir pietiekama.

Savukārt lielākas investīcijas būs nepieciešamas pēc pieciem gadiem, provizoriski no 100 līdz 120 miljoniem eiro, kad katru gadu plānots apmācīt aptuveni 5000 jauniešu. Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonizs Karnišs šorīt intervijā Latvijas TV “Rīta Panorāmai” atzina, ka VAD uzsākšanai būtu jāiegulda līdz 800 miljoniem eiro.

Aprēķini liecina, ka vienreizējas investīcijas 600-800 miljonu eiro apmērā prasīs aptuveni 120 miljonus eiro uzturēšanas izmaksas gadā. Kā ziņots, saskaņā ar Aizsardzības ministrijas (AM) plānu Aizsardzības dienestu ieviešana tiks veikta pakāpeniski piecu gadu laikā.

No 2023. gada 1. janvāra notiks ieviešanas pirmais posms un pieteikties var brīvprātīgi. Pirmajā gadā armijā tika iesaukti aptuveni 1000 vīru. Personāla atlases programma notiek divas reizes gadā – 1. janvārī un 1. jūlijā. Varat arī izvēlēties vienu no četriem pakalpojumu veidiem.

Piecus gadus (20 dienas gadā) varēs iestāties Aizsardzības dienestā vai dienēt Zemessardzē. Papildus tiks piedāvāti pulku vadītāju kursi augstskolās, kā arī alternatīvas – Iekšlietu, Veselības, Labklājības ministrijas dienesti.

Paredzams, ka pakalpojums darbosies 11 mēnešus. Lai stātos aizsardzības dienestā, Latvijas pilsoņiem – vīriešiem – jābūt vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Sievietes var pieteikties brīvprātīgi. Iesaucamajiem paredzēts izmaksāt 400 eiro kompensāciju par ikdienas izdevumiem.

Valsts apmaksās ēdināšanas un nometnes uzturēšanās izdevumus, iesauktajiem tiks nodrošināta sporta infrastruktūra. Iesaucamie arī plāno paņemt mēnesi atvaļinājumu un, iespējams, brīvdienās varēs doties mājās. Reformu īstenošanai Aizsardzības ministrija tuvākajā laikā valdībā iesniegs grozījumus normatīvajā likumprojektā un speciālos likumprojektus. Galīgais lēmums par reformu jāpieņem Saeimai.

You may also like...