Augustā notika “Latvia Gāzes” akcionāru sapulce, kurā tika apspriesti sadalīšanas vai kapitāla samazināšanas un reorganizācijas jautājumi.

Kā ziņots, AS “Latvijas Gāze” valde 8.augustā plkst.10 sarīkojusi akcionāru pilnsapulci, lai pieņemtu lēmumu par uzņēmuma restrukturizāciju, sadalot vai dzēšot uzņēmuma akcionāru iesniegtās akcijas, lai samazinātu kapitāla daļu. kapitāls. Uzņēmuma paziņojums biržai “NASDAQ”. Sapulce sasaukta saskaņā ar “Latvia Gāzes” akcionāru sapulces lēmumu 27.jūnijā. Darba kārtībā ir jautājums par lēmuma pieņemšanu par “Latvijas gāzes” restrukturizācijas procesa vai kapitāla samazināšanas uzsākšanu.

Uzņēmuma direktoru padome piedāvās akcionāriem iespēju balsot pirms sapulces un pieslēgties attālināti, nepiedaloties sapulcē klātienē. Noprotams, ka 27.jūnijā “Latvia Gāzes” akcionāri uzdeva uzņēmuma direktoru padomei līdz 10.augustam sasaukt ārkārtas akcionāru pilnsapulci, lai pieņemtu lēmumu par uzņēmuma sadalīšanu, reorganizāciju vai kapitāla samazināšanas atcelšanu. Uzņēmuma akcionāru iesniegtās akcijas.

Pēc uzņēmuma akcionāra “Marguerite Gas II.S.a.r.l.” lūguma šīs pilnsapulces darba kārtība tika papildināta. Pieprasīt. Pēdējās akcionāru sapulces lēmuma projekts paredzēja, ka uzņēmuma valde uzdeva uzņēmumam sadalīt un reorganizēt, un nodot daļu īpašuma, kas veidoja 100% no uzņēmuma kopējā pamatkapitāla, tas ir, 39,9 miljonus “Gaso. ” akcijas jaundibinātajam uzņēmumam. uzņēmums.

Pēc reorganizācijas visi “Latvijas gāzes” akcionāri kļūs par jaundibināmā uzņēmuma akcionāriem proporcionāli viņu līdzdalībai “Latvijas gāzē”. Vai arī lemt par uzņēmuma pamatkapitāla samazināšanu, tādējādi uzņēmuma akcionāri saņems “Latvijas gāzei” piederošās “Gaso” akcijas kā nodotās akcijas, kas apmaksātas proporcionāli līdzdalībā esošo akcionāru pamatkapitālam.

“Latviešu skatīšanās”. “Latvijas gāzes” akcionāri ārkārtas sapulcē pirms pieciem gadiem – 2017.gada 15.augustā – atbalstīja “Latvijas gāzes” restrukturizāciju, nodalot sadales sistēmas operatoru un veidojot uzņēmumu “Gaso”.

2017.gada martā uzņēmuma akcionāri apsprieda sadales sistēmas operatora atdalīšanas formu no energokompānijas, taču vienošanās netika panākta. Attiecīgais akcionāru pilnsapulces lēmuma projekts bija paredzēts, lai atbalstītu sadales sistēmas operatora kā “Latvijas Gāzes” jaundibināta meitas uzņēmuma izveidi, taču nesaņēma nepieciešamo 85% sapulcē klātesošo balsu atbalstu. kā akcionārs “Marguerite Gas II” balsoja pret . Tā vietā “Marguerite Gas II” piedāvāja atdalīt tirdzniecības uzņēmumu no “Latvijas gāzes” kā māsas uzņēmuma, tādējādi ļaujot “Latvijas gāzei” darboties kā sadales sistēmas operatoram, taču arī šis priekšlikums neguva nepieciešamo atbalstu.

Enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš toreiz uzskatīja, ka ar “Marguerite Gas II” ierosinājumu tirdzniecības uzņēmums tiks atdalīts no “Latvijas gāzes” kā māsas uzņēmuma, lai “Latvijas gāze” paliktu sadales sistēmas operators, iespējams, ar vēlmi. atbrīvoties no tirdzniecības uzņēmuma akcijām. Pēc ekspertu domām, ja sadales sistēmas operators ir “Latvijas gāzes” meitas uzņēmums, “Marguerite Gas II” var rasties grūtības rīkoties ar savu pamatkapitālu.

“Marguerite Gas II” nevar pārdot viena uzņēmuma akcijas, bet tikai paturēt īpašumtiesības uz citu uzņēmumu. Savukārt “Margaret Gas II” būtu brīvākas rokas, ja tiktu izveidoti divi māsas uzņēmumi.

Eksperti arī izvirza hipotēzi, ka “Marguerite Gas II” varētu būt ieinteresēts tikai iegūt līdzdalību sadales sistēmas operatorā, regulētā biznesā ar skaidru kapitāla atdevi, nevis kā investoram brīvas konkurences uzņēmumā. dabasgāzes tirgus. Tāpat ziņots, ka Latvijas gāzes auditētais apgrozījums 2021.gadā bija 583,342 miljoni eiro, 3,1 reizi vairāk nekā 2020.gadā, bet uzņēmuma peļņa samazinājās 3,4 reizes – līdz 3,24 miljoniem eiro.

Savukārt “Gaso” auditētais apgrozījums pērn bija 57,914 miljoni eiro, kas ir par 18% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 36,4% līdz 11,545 miljoniem eiro. “Latvijas gāzes” lielākie akcionāri ir Krievijas “Gazprom” (34%), kā arī “Marguerite Gas II.S.a.r.l.” (28,97%), “Uniper Ruhrgas International GmbH” (18,26%) un SIA “Itera Latvija” ( 16%)). “Latvijas gāzes” akcijas kotē “Nasdaq Riga” biržā.

You may also like...