Pavļuts: e-veselība turpinās spēlēt savu lomu, līdz mēs radīsim jaunus digitālos veselības risinājumus

E-veselība turpinās spēlēt savu lomu, līdz tiks radīti jauni digitālās veselības risinājumi, ceturtdien digitālās veselības preses konferencē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP). Veselības ministrija ir apņēmusies kopīgi izstrādāt jaunu digitālo veselību ar mērķi padarīt ārstēšanu un aprūpi pieejamāku pacientiem un atvieglot ārstu, medmāsu un cita medicīnas personāla darbu, izmantojot mūsdienīgus risinājumus. Digitalizācija padarījusi pakalpojumus pieejamākus, atzīmēja Pavļuts, atsaucoties uz televeselības un telekonsultāciju pakalpojumiem, kurus Covid-19 laikā daudzi pacienti izmanto, lai attālināti sazinātos ar ģimenes ārstiem. Tādējādi “digitālā veselība” ļaus vienuviet apkopot, piemēram, visus izmeklējumus, rentgena un ultraskaņas attēlus.

“Šobrīd e-veselība tiek ieviesta, neņemot vērā pacientu un mediķu vēlmi pēc sistēmas ērtībām. Gala rezultāts ir nestabilitāte, lēnums un neērtības, un ir pienācis laiks to mainīt. Mums ir vajadzīga veselības aprūpe, kuras pamatā ir vienots datu apmaiņas standarts, tas nav pasīvs, bet atgādina, ka, piemēram, ir pienācis laiks vakcinēties pret ērču encefalītu,” sacīja veselības ministrs.

Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes locekle Krista Brūna piebilda, ka pēdējo divu gadu laikā papīra dokumenti nereti radījuši problēmas veselības aprūpē, jo “pacienta slimības vēstures aizklāšana palielina inficēšanās risku”. Viņa atzina, ka digitālā veselība nevar atrisināt darbinieku trūkuma problēmu, taču tās ieviešana ir nepieciešama, lai uzlabotu darba efektivitāti un nodrošinātu ārstniecības procesu.

Savukārt pacientu organizāciju tīkla koordinatore Latvijā Baiba Ziemele norādīja, ka digitālajiem veselības risinājumiem ir izšķiroša nozīme, lai ikvienam ārstam būtu precīza pieeja saviem izmeklējumu datiem risinājumu izstrādei. Tie palīdz arī attālināti saņemt piekļuvi un dažādus pakalpojumus, kas nav pieejami cilvēkiem attālos Latvijas rajonos. Kā sacīja Pavļuts, digitālās ekosistēmas veidošanai nav gala, jo tas ir nepārtraukts attīstības process, kurā tiek radīta modernākā veselības aprūpe ar digitālajām iespējām. Šobrīd digitālo veselības risinājumu izstrādei finansējumu nodrošina atveseļošanas un atveseļošanas mehānismi, ES fondi un valstu budžeti.

“Pirmais projekts, ko īstenojam, ir lielo klīnisko universitāšu slimnīcu informācijas sistēmu modernizācija ar mērķi digitalizēt un pilnveidot slimnīcas procesus, lai tās varētu sadarboties ar valsts centrālo sistēmu un citiem pakalpojumu sniedzējiem datu eksportā. pacientu portālam,» skaidroja ministrs. Viens no šādiem projektiem ir onkoloģisko pacientu reģistrs, kura pirmie rezultāti varētu būt šī gada beigās vai nākamā gada sākumā.

Pavļuts norādīja, ka līdz šim Latvijā nav rasts risinājums, kā apkopot pacientu datus individuālā līmenī un kā valsts līmenī vākt datus par vēža gadījumiem, lai pētītu, kā labāk īstenot profilaktiskos pasākumus, kā darbojas skrīninga programmas un kā Iegūstiet labākus rezultātus ārstēšanā. Viņš lēš, ka divu gadu laikā Latvija var apzināties, ka medicīnas datu ievade atkāpsies no papīra formāta un pāries uz digitālo datu ievadi.

Aģentūra LETA šodien vienojās Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, Veselības ministrijā (VM), Nacionālajā veselības dienestā (NVD), veselības aprūpes nozares profesionālajās organizācijās, vadošajās medicīnas organizācijās un pacientiem, kā arī organizācijām IT joma, Programmas risinājums jauni veselības nozares digitalizācijas veidi, atvieglojot pacientiem piekļuvi ārstēšanai un aprūpei, vienlaikus atvieglojot medicīnas personāla un veselības nozares darbinieku darbu.

Iekšlietu ministrijā aģentūru LETA informēja, ka memorandu parakstījusi Iekšlietu ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, NVD, Veselības aprūpes darba devēju asociācija, Latvijas Reto slimību asociācija, asociācija. Latvijas Ārstu asociācija, Latvijas Jauno ārstu asociācija, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Lielo slimnīcu asociācija, Latvijas Amerikas Tirdzniecības kamera, Digitālās veselības asociācija, Latvijas Uzņēmēju asociācija “Startin.Lv”, Latvijas IKT asociācija, Rīgas Stradiša universitāte, latviešu Informācijas tehnoloģiju klasteris, biedrība “Riga TechGirls”, Latvijas Biofarmācijas ražotāju asociācija, asociācija “Starptautiskā farmācijas uzņēmumu inovāciju asociācija” un Latvijas Onkoloģisko pacientu organizāciju asociācija “Onkoaliase”.

Sadarbības memorands paredz tā parakstītājiem sadarboties un piedalīties atvērtas, uz pacientu un lietotāju orientētas digitālās veselības ekosistēmas izveidē, attīstot organizatorisko pārvaldību šajā jomā, finansējuma pieejamību un investīciju regulējumu, tehnoloģiju infrastruktūru un pakalpojumus, kā arī digitālo prasmju attīstīšanu.

Rezultātā pacientiem un medicīnas personālam tiks nodrošināta ērta un droša, lietotāju vajadzībām pielāgotu digitālo pakalpojumu lietošana.

Paredzēts, ka medicīnas darbiniekiem būs pieejami pacientu izmeklējumi un citi dati savā starpā integrētās sistēmās, kas būs būtiski ārstniecības procesu uzlabošanai, savukārt pacientiem būs pieejami mūsdienīgi pakalpojumi un vieglāka piekļuve medicīnas speciālistiem. Arī pēc Digitālās veselības dienas memorands ir atvērts parakstīšanai.

You may also like...