Meteorologs Toms Bricis nāk klajā ar traku prognozi jau Tuvākajām dienām visā Latvijā

Nesen “Rīta Panorāmā” laika ziņu eksperts Toms Bricis skaidroja par klimata pārmaiņām Austrumeiropā, kur tās ir radījušas negaidītus un intensīvus plūdus.

Šo ekstrēmo laika apstākļu iemesls ir dažādu klimatisko faktoru kombinācija, kas ir radījusi ievērojamus postījumus vairākās reģiona valstīs.

Bricis piebilda, ka šādas dabas stihijas visticamāk turpināsies arī tuvākajā nākotnē.

Arī Latvijā ir novērojamas neparastas klimata izmaiņas, kas ir atšķirīgas no ierastā septembra laika. Lai gan daudziem šķiet, ka septembrim būtu jānes vēsāks laiks, šogad siltums ir īpaši izteikts, ar temperatūru bieži sasniedzot +25 līdz +27 grādus. Toms Bricis uzsver, ka patiesībā Rīgā šomēnes vēl nav bijusi neviena diena ar temperatūru zem +20 grādiem, kas ir netipiski augsts rādītājs šim gadalaikam.

Šis neparasti augstais temperatūras līmenis liek pārdomāt globālās klimata pārmaiņas un to ietekmi uz mūsu reģionu. Turklāt Bricis brīdina, ka tuvākajās dienās Latvijā varētu piedzīvot vēl nebijušus laika apstākļus.

Lai gan Toms Bricis neprecizēja, kas tieši gaida Latviju tuvākajā laikā, viņa izteikumi liecina par iespējamām ievērojamām un neparedzamām laika apstākļu svārstībām, kas varētu būt vēl viens apliecinājums klimata anomālijām.

Viņš pievērsa uzmanību interesantajam kontrastam starp šī gada jūniju un pašreizējo septembri, izceļot būtiskās atšķirības laika apstākļos. Jūnijs šogad izcēlās ar negaidīti vēsām un nepastāvīgām dienām, kas bija ievērojami atšķirīgas no parastās siltās un stabilās laika prognozes vasaras sākumā.

Bricis uzsvēra, ka jūnijā bija astoņas dienas, kad temperatūra nesasniedza +20 grādus. Šī vēsā perioda dēļ daudziem šķita, ka vasara vēl nav sākusies, radot vilšanos tiem, kuri cerēja uz siltu un saulainu jūniju. Parasti jūnijs tiek uzskatīts par vasaras sākumu, kad laika apstākļi kļūst siltāki un stabilāki.

Ar nelielu humoru Bricis piebilda, ka jūnijs varētu “pamācīties” no septembra, kurš šogad ir izrādījies piemērs tam, kādai īstai vasarai vajadzētu būt. Septembris šogad piedāvā daudz vairāk saulainu un siltu dienu nekā parasti šajā mēnesī, radot pārsteigumu un zināmu neizpratni par šo neparasto sezonas maiņu.

Šogad septembris izcēlies ar negaidītu siltuma vilni, kad termometra stabiņš katru dienu pārliecinoši rāda virs +20 grādiem. Šis vasarīgais laiks rada sajūtu, ka vasara ir pagarinājusies, kas ir netipiski mūsu platuma grādiem.

Parasti septembris mūsu reģionā nozīmē rudens sākumu ar vēsākiem un mainīgākiem laika apstākļiem.

Toms Bricis šo neparasto situāciju raksturo kā īstu vasaras turpinājumu, kad siltie un patīkamie laika apstākļi šķiet vēl nespēj atkāpties. Šāda dabas uzvedība atgādina par tās neparedzamību un spēju pārsteigt ar neierastiem klimatiskiem notikumiem.

Tomēr viņš brīdinājis, ka tuvākajās dienās situācija var dramatiski mainīties, un mums vajadzētu sākt uztraukties par iespējamiem laika apstākļu pārmaiņām.

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

You may also like...