Vasara vispār nebūs Tāda, kā iepriekš tika paziņots : Sinoptiķi ir snieguši jaunāko Laika prognozi Jūnijam

Meteorologi ir sagatavojuši jaunu vasaras prognozi, kas sola būt īpaši interesanta un neparasta. Viņi brīdina par vairākiem pārsteigumiem laikapstākļos, kas varētu ietekmēt jūsu plānus un mainīt tradicionālos priekšstatus par vasaras aktivitātēm.

Vasaras sezonā varētu būt dažādas izmaiņas, kas pārsteigs daudzus.

“Tomēr laikapstākļi būs ļoti mainīgi. Būs periodi ar siltu laiku, kurus bieži pārtrauks lietusgāzes un negaisi, kā arī atdzišanas periodi.

Šāda nepastāvība būs īpaši izteikta centrālajā Eiropā, padarot laikapstākļus grūti prognozējamus. “Laikapstākļi mainīsies bieži un ievērojami,” viņi piebilst.

Līdz ar to vasaras brīvdienu plāni būs jāpielāgo laikapstākļiem, kas var būt gan izaicinājums, gan piedzīvojums. Meteorologi uzsver, ka ir svarīgi būt elastīgiem un gataviem ātri pielāgoties jauniem apstākļiem. Laikapstākļi var ietekmēt gan ceļojumus, gan brīvdabas aktivitātes, tāpēc būtu prātīgi izveidot alternatīvus plānus, lai nodrošinātu, ka varat baudīt vasaru neatkarīgi no laika apstākļiem.

Leuss, atsaucoties uz jaunākajām prognozēm par gaidāmo karsto vasaru, norāda uz šīm sarunām kā norādījumu uz globālajām klimata izmaiņām, kas ietekmē visu pasauli.

Vai Austrumeiropu gaida “vēsturiski karsta vasara”? Meteorologi pauda viedokli, ka 2024. gada vasara var būt pat siltāka par iepriekšējā gada rekordkarsto 2023. gadu.

“Pamatojoties uz globālo sasilšanas tendenci, var prognozēt, ka šis gads kopumā, īpaši nākamā vasara, būs siltāks nekā iepriekšējais,” skaidroja Leuss. Tomēr viņš piebilda, ka ir sarežģīti paredzēt precīzi, kā šie mainīgie apstākļi ietekmēs konkrētus reģionus.

Leuss arī brīdināja, ka siltums, kas novērots aprīļa sākumā Austrumeiropā, varētu būt tikai īslaicīgs pavasara siltuma vilnis. “Drīz temperatūra atgriezīsies pie normālajām vērtībām, un dažviet varētu sagaidīt slapju sniegu un salu,” viņš piebilda.

Par Latvijas prognozēm Leuss uzsver, ka gaidāmi mainīgi laikapstākļi. Pavasarī temperatūra varētu svārstīties, ar dažām dienām, kas būs īpaši siltas, un citām, kas būs vēsākas ar iespējamām nokrišņu pilnām dienām.

Latvijas meteorologi uzsvēra, ka, neskatoties uz globālās sasilšanas tendencēm, vietējie laikapstākļi var būt ļoti mainīgi un grūti prognozējami.

Tādējādi, lai gan globālās sasilšanas ietekme ir acīmredzama, vietējās prognozes liecina par neprognozējamu laikapstākļu gaitu, kas rosina ievērot piesardzību un pielāgoties mainīgajiem apstākļiem visā pasaulē.

Šī gada vasarā tiek gaidīti silti laikapstākļi, un ilgtermiņa novērojumi liecina par vēl siltākiem apstākļiem parasti šajā sezonā. Jūnija sākumā temperatūra jau pāsrsniedza parastās normas par 3 grādiem, turklāt līdz pat 15. oktobrim prognozētas temperatūras no +28 līdz +30 grādiem.

Jūlija otrajā pusē daudzās dienās vidējā josla var sagaidīt pat +35 grādu siltumu, bet augusts nesīs atvēsinošus vējus un būs bagāts ar lietusgāzēm. Lai arī jūlijs būs silts, tas ne tik ļoti kļūs par karstu, kā iepriekš plānots, bet temperatūra var pārsniegt +30 grādu robežu.

Augusts atšķirsies ar lielāku nokrišņu daudzumu, turklāt temperatūra saglabāsies normālajā līmenī, neradot intensīvu karstumu vai sausumu. Jūnija noslēgumā prognozējams salīdzinoši vēss laiks, un nav redzama neviena pazīme par ārkārtēji karstu vasaras iestāšanos.

Neskatoties uz dažu prognozētāju brīdinājumiem par iespējamu ekstrēmi karstu vasaru, faktiski šobrīd nav skaidru pierādījumu vai oficiālu prognožu par šādiem laikapstākļiem. Jūnija sākumā bija īslaicīgs karstums, taču tas ātri nomainījās ar vēsu laiku, kas rada aukstuma sajūtu un norāda uz rudens tuvošanos. Oficiālie sinoptiķi arī nav apstiprinājuši īpaši karstu vasaru šajā gadā.

You may also like...