Sliktas ziņas leģendārā aktiera Jāņa Paukšello dzīvē – Cilvēki uztraukušies un izsaka atbalstu

Mediju telpā izskanējusi satraukta ziņa par leģendāro aktieri Jāni Paukštello, kura precizitāti un uzticamību pārliecinājušies mediji. Žurnālisti ir uzsākuši izmeklēšanu, lai noskaidrotu pamatus šim satraukumam un aktualizētu sabiedrības interesi par notiekošo.

Iepriekšējā septiņgadu pauzē Jānis Paukštello bija atgriezies Dailes teātrī, radoši un enerģiski piedaloties teātra dzīvē. Tomēr jaunākā informācija liek uzdot jautājumus par viņa veselību un profesionālo nākotni.

Lai pilnīgāk izprastu situāciju, ir vērts atgādināt, ka Jānis Paukštello dzimis 1951. gada 26. martā Jaunpiebalgā kā jaunākais četrās bērnu ģimenes loceklis. Viņa agrīnā dzīve ir saistīta ar Jaunpiebalgas vidusskolu, Palsmanes internātskolu un aktīvu darbu ganīšanas pienākumos Gaujmalā. Turpinot izglītību, viņš iestājies Murjāņu sporta internātskolā, bet pavasarī 1969. gadā uzņemts Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātē.

Tomēr liktenis Jāni Paukštello nogādājis uz citu ceļu – viņš iegājis Tautas kinoaktieru studijā pēc sludinājuma Rīgas Kinoekrānā. Šis solis bija pirmais ceļazīme viņa izcilo aktieru karjerai, kas pēc gadiem atkal kļuvusi par sabiedrības uzmanības centru.

Pusgads, kas pagāja, pie pedagogiem Ainas Matīsas un Arnolda Liniņa vadībā, izrādījies būt vērtīgs posms Jāņa Paukštello dzīvē. Šis periods iedvesmoja viņu sekojošam ceļam aktiermākslā un lika apzināties īstā aicinājuma piepildīšanas svarīgumu. Šādu apziņu iegūstot, viņš nolēma pamest universitāti, lai veltītos aktieru ceļam, kas izrādījies viņa patiesais dzīves aicinājums.

Paralēli tam, 1970. gadā, Paukštello saskaras ar obligāto karadienestu, kas uz īsu laiku aptur viņa mācības. Tomēr pēc dienesta gada beigām, 1972. gadā, viņš atgriezās un sāka mācīties Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātē. Savu aktieru ceļojumu viņš turpināja Dailes teātra 5. studijā, kura savus pirmos audzēkņus uzņēma jau 1971. gadā.

Jānis Paukštello guva aktiera izglītību un 1974. gadā ar godu absolvēja konservatoriju. Nākamgad, 1975. gadā, viņš oficiāli kļuva par Dailes teātra aktieri. Tomēr pirms oficiālās pievienošanās teātrim, Paukštello jau piedalījās izrādēs, iegūstot pieredzi un izpaužot savu talantu.

Viens no nozīmīgākajiem brīžiem aktiera agrīnajā karjerā bija tikšanās ar Ēvaldu Valteru (1894-1994), kas kļuva par viņa “teātra krusttēvu”. Viņi kopā strādāja Jāņa Streiča spēlfilmā “Mans draugs – nenopietns cilvēks” (1975), kur Jānis Paukštello ieguva savu otro kinolomu pēc epizodes filmā “Pilsētas atslēgas” (režisors Imants Krenbergs, 1973). Šis bija spožs sākums Paukštello kinoaktieru karjerai, kas turpinājās arvien spilgtāk un plašāk, spēlējot vairāk nekā 50 lomās līdz pat viņa 70 gadu jubilejai.

Jānis Paukštello ir ne vien izcilais aktieris, bet arī talantīgs dziedātājs, kura mūzikas karjeru krasi iezīmē dziesma “Rozīt’ mana, nātru dārzā”. Šī dziesma, kuru viņš iedziedāja Raimonda Paula mikrofona aptaujā 1981. gadā, ieguva augstu 4. vietu. Pati dziesma kļuva par vienu no Paukštello atpazīstamākajām un iemīļotākajām izpildījuma. Interesanti, ka 15 gadus vēlāk režisors Jānis Streičs šo epizodi apstrādāja savā filmā “Likteņdzirnas”, kur Paukštello atkal izpilda šo dziesmu, šoreiz restorāna epizodē.

2011. gadā publicētā žurnālistes Līgas Blauas grāmata “Jānis Paukštello. Tintē, bet balts” veltīta aktiera dzīvei, sniedzot plašāku ieskatu viņa karjerā un personīgajā dzīvē. Šī grāmata padara redzamu ne tikai viņa profesionālo ieguldījumu, bet arī to, kā viņš balansē starp mākslu un realitāti.

Bet, kas tad īsti ir noticis?

Kaut arī aktieris Jānis Paukštello ir atgriezies Dailes teātrī, diemžēl izrāde “Čūsku vārdi”, kurā viņš piedalījās, nenotika. Šo informāciju norāda Gitas Vīksnes rakstā izdevumā “Privātā Dzīve”, kas veltīts šai tēmai. Diemžēl izrāde tika atcelta sakarā ar Jāņa Paukštello veselības stāvokli.

Lasi raksta turpinājumu nākamajā lapā

You may also like...