“Janvāris un Februāris būs ļoti nenormāls laiks”: “Sinoptiķi brīdina, kas šajos mēnešos būs tik anormāls

Meteorologi prognozē, ka janvārī un februārī Austrumeiropā sagaidāmi nenormāli laikapstākļi, atšķirīgi no ierastās ziemas sezonas. Eksperti paredz jaunus pārsteigumus visā reģionā, atsaucoties uz slavena sinoptiķa viedokli. Parasti šajos mēnešos sākas bargāka ziemas daļa ar trekniem saliem, taču šoreiz gaidāma pilnīgi citāda situācija.

El Ninjo aktīvā ietekme pasaules okeānā, kā norāda meteorologi, būs noteicoša nākamajos divos mēnešos Austrumeiropā. Prognozētas intensīvas temperatūras svārstības, kas saglabāsies līdz pat ziemas beigām. Slavenā sinoptiķa skatījumā atlikušais ziemas laiks nesekos ierastajam scenārijam, piedāvājot pārsteigumus visā reģionā.

Šāda situācija jau ir izveidojusi rekordlielu sniega segumu Austrumeiropas centrālajos reģionos, un līdz ziemas beigām šis sniega daudzums varētu vēl papildus samazināties, sasniedzot absolūtu rekordu.

Ekspertu prognozēm atbilstoši, janvārī un februārī nokrišņu daudzums piedzīvos jauktu fāzi. Dažos periodos paredzams slapjš sniegs, bet citos periodos gaidāms ledus lietus vai lietusgāzes, kas ietekmēs arī Latviju. Šādas laikapstākļu parādības būs saistītas ar biežiem atkušņiem, kas tiek prognozēti atlikušajos ziemas mēnešos.

Sinoptiķis brīdina par temperatūras svārstībām, norādot, ka janvārī gaidāms ievērojami siltāks laiks nekā parasti, ar anomāliju līdz 3-4 grādiem pēc Celsija. Februārī temperatūras novirze no normas varētu sasniegt pat 3 līdz 4 grādus pēc Celsija.

Kādi laikapstākļi ir prognozēti Ziemassvētkos Latvijā?

Atlikušajās šīs nedēļas darba dienās paredzams, ka laikapstākļi ievērojami nemainīsies. Nokrišņi būs gaidāmi visā valstī, un dažviet tie var būt ilgstoši. Tas var izraisīt hidroloģiskās situācijas pasliktināšanos atsevišķās upēs, iespējams, ka arī slapjš sniegs.

Vējš atkal kļūs aktīvāks, it īpaši piekrastē, kur gaidāmas visspēcīgākās brāzmas. Gaisa temperatūra saglabāsies robežās no -1 līdz +4 grādiem. Ziemassvētku laikā Latvijā prognozēta aukstāka gaisa ieplūde, kas izraisīs nelielu gaisa temperatūras pazemināšanos.

Termometra stabiņš varētu noslīdēt zem sasalšanas punkta dažādās vietās, īpaši austrumu reģionos dienas gaismas laikā. Turklāt dažos apgabalos var rasties sniegs, piedodot gleznainu, baltu Ziemassvētku noskaņu.

Prognoze norāda, ka diena būs galvenokārt mākoņaina, ar daudzviet gaidāmiem nokrišņiem, galvenokārt sniegu un puteni. Lielāka nokrišņu koncentrācija paredzama valsts rietumu rajonos.

Gaidāms lēns līdz mērens dienvidrietumu un rietumu vējš, piekrastē arī brāzmām. Maksimālā gaisa temperatūra prognozēta robežās no +1 līdz +5 grādiem.

You may also like...