VID Paziņojis, cik daudz naudas patiesībā uz konta drīkst saņemt no radiem un paziņām

Ja naudas līdzekļu pārskaitījums notiek starp laulātajiem vai radiniekiem, kuri atrodas trešajā radniecības pakāpē, kā noteikts Civillikumā (piemēram, vecāki, vecvecāki, bērni, mazbērni, brāļi un māsas, tantes, onkuļi un māsīcas), un šī pārskaitīšana notiek viena un tā pati mājsaimniecība ar mērķi atbalstīt uzturēšanos (piemēram, vecāki palīdz saviem bērniem vai vecvecāki palīdz saviem pēcnācējiem).

Uzdotais jautājums ir vienkārši: “Cik daudz?
Naudas līdzekļu pārskaitīšana ģimenes locekļiem, ar kuriem mums ir kopīga mājsaimniecība vai esam saistīti laulībā, ir vienkāršs process, par kuru nav jāuztraucas. Tomēr pastāv ierobežojumi naudas pārskaitīšanai personām, kuras nav likumīgi precējušās.

Saskaņā ar civiltiesībām no nodokļiem tiek atbrīvotas dāvanas, kas iegūtas no personām, kuras nav saistītas ar saņēmēju līdz trešajai pakāpei un nav viņu laulātais, ja to kopējā vērtība gadā ir mazāka vai vienāda ar 1425 eiro.

Kad draugs sedz teātra biļešu un maltītes izmaksas, par šo darbību pārskaitītā nauda netiks aplikta ar nodokļiem. Citiem vārdiem sakot, tas norāda, ka naudas pārskaitīšanas darbība šajā scenārijā netiek uzskatīta par apliekamu ar nodokli.

Runājot par pārsūtīšanas tēmu, tēma var ievērojami atšķirties atkarībā no konteksta. Ir jāņem vērā daudzi aspekti, piemēram, pārsūtīšanas veids, paredzētais saņēmējs, pārsūtīšanas mērķis un iespējamās juridiskās vai finansiālās sekas.

Lasi vēl : VSSA Laicīgi ceļ trauksmi visiem Latvijas iedzīvotājiem: Šīs kļūdas dēļ varat palikt ar tukšu kontu momentā

Tāpēc ir ļoti svarīgi pieiet nodošanas tēmai ar atvērtu prātu un gatavību izpētīt visus attiecīgos leņķus.
Izņēmums no deklarēšanas likuma ir piemērojams, ja naudas pārskaitījums tiek veikts ar bankas pārskaitījumu un saņēmējs nav saistīts ar laulību vai radniecību, piemēram, draugs, kaimiņš vai kāds cits neradinieks. Šis izņēmums ir piemērojams, ja pārskaitījums tiek veikts, lai segtu saņēmēja izglītības vai medicīnas izdevumus.

Ja rodas situācija, kad nauda tiek piešķirta noteiktu izdevumu segšanai, ir obligāti, lai līdzekļu saņēmējs var sniegt konkrētus pierādījumus, ka līdzekļi patiešām ir izlietoti attiecīgajiem izdevumiem.

Kad runa ir par naudas došanu kolēģim pusdienām, ir svarīgi norādīt skaidru maksājuma mērķi. Šajā nolūkā būtu jānorāda, kam paredzēta pārskaitītā naudas summa, piemēram, pusdienu parāda atmaksai.
Vai ir obligāti jāģenerē vairāki konti, lai palielinātu summu, ko var iegūt, pārskaitot no citiem?

Ienākumu gūšanas aprēķināšana attiecas uz personu, nevis tās bankas kontu. Svarīgi ņemt vērā, ka dāvanas līdz 1425 eiro no vienas personas gadā netiek iekļautas gada ienākumu aprēķinā un netiek apliktas ar nodokli, ja vien dāvanas saņēmējs un dāvinātājs nav laulātie vai radniecīgi trešās pakāpes ietvaros, kā noteikts. ar Civillikumu.

Kad privātpersona gūst ar nodokli apliekamus ienākumus, tai ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un jāpilda nodokļu saistības.

Privātpersonām pašai ir jāaprēķina iedzīvotāju ienākuma nodoklis, jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam gada ienākumu deklarācija noteiktajā termiņā un jāieskaita nodoklis budžetā saskaņā ar noteikto protokolu.

You may also like...