Jau ļoti drīz Pamatīgi celsies algas un neapliekamais minimums! LBAS paziņojis milzīgus jaunumus

Pašreizējais ekonomikas stāvoklis tiek plaši atzīts par nožēlojamu, galvenokārt nepietiekamās minimālās algas dēļ. Tomēr pie apvāršņa mirdz cerības, jo Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) paredz operatīvu rīcību šī jautājuma labošanai. Taču, lai veicinātu minimālās algas paaugstināšanu, ir jāņem vērā un jāievēro konkrēti apsvērumi.

Šo priekšnoteikumu neievērošana sarežģīs minimālās algas paaugstināšanas procesu. Nākamajos punktos mēs iedziļināsimies šo prasību specifikā un gaidāmajās izmaiņās, ko tās ietver.

Lasi vēl : Kādēļ daudzas sievietes sapņo par šķiršanos no sava vīra! To svarīgi saprast arī vīriešiem

Pēc LBAS priekšsēdētāja Egila Baldzēna domām, situācija Latvijā ir nepieņemama un prasa steidzamu rīcību. Viņš LTV raidījumā Rītas panorāma norādīja, ka ar minimālās algas paaugstināšanu vien nepietiek; jābūt arī pamatīgam neapliekamā minimuma palielinājumam.

Ir ļoti svarīgi noteikt, vai šis aicinājums veikt izmaiņas radīs jēgpilnu rīcību vai arī paliks tikai retorika. Rūpīga pašreizējās situācijas un tās cēloņu izpēte sniegs skaidrību šajā jautājumā.

Baldzēna paustais vēstījums bija nepārprotams un spiedošs – obligāti jāceļ gan neapliekamais minimums, gan minimālā alga. Koncentrēties tikai uz minimālo algu ir netaisnīgi, jo tas ietekmē tikai nedaudz vairāk par 16% iedzīvotāju. Baldzēns uzsver, ka tas nav taisnīgi pret skartajām personām. Attiecīgais jautājums, kas rodas, ir – kāds ir nākamais solis tiem, kuri tiek ietekmēti?

Šīs atcelšanas laiks ir ļoti svarīgs jautājums, kam nepieciešama tūlītēja uzmanība. Baldzēns šobrīd ziņo, ka inflācijas krīze ir smaga, jo ievērojams skaits strādājošo saņem neatbilstošu atalgojumu vai vispār nesaņem atalgojumu. Ņemot vērā pašreizējo situāciju, tā ir neveiksmīga un sirdi plosoša patiesība.

Aģentūra LETA nesen atklāja, ka Lietuvas administrācija pilnībā atbalsta ierosinājumu nākamajā gadā paaugstināt minimālo algu par 10%. Tādējādi minimālā alga būs 924 eiro pirms nodokļu nomaksas. Jāpiemin, ka šī summa ir lielāka par minimālo algu Latvijā. Viens nepievilcīgs aspekts, kas jāņem vērā, ir minimālās algas palielināšana.

Savukārt 2023.gada janvārī Latvijā bija ievērojams minimālās algas pieaugums no 500 eiro līdz 620 eiro, kas nozīmē būtisku pieaugumu par 24%. Tomēr šī summa joprojām ir mazāka, salīdzinot ar Lietuvā noteikto minimālo algu. Papildu informāciju par minimālās algas eskalācijas grafiku un nesen ieviesto neapliekamo minimumu, lūdzu, skatieties pievienotajā video intervijā.

You may also like...