Latvijas un ārzemju sinoptiķi jau laicīgi brīdina par laikapstākļiem tuvākajām divām dienām: “Būs nepatīkami”

Gan vietējie, gan starptautiskie meteorologi brīdina Latvijas iedzīvotājus prognozēt gaidāmos laikapstākļus tuvāko četrdesmit astoņu stundu laikā. Ņemot vērā laika prognozes, iedzīvotājiem jāsāk domāt par apkures sezonas sākšanu. Vēl 1956. gadā Latvijā bija rekordzema gaisa temperatūra, kur Daugavpilī tika reģistrēta zemākā temperatūra -43,2 grādi. Tikmēr Rīga izjuta arī aukstuma spēku ar -33 grādu salu.

Dažādu gadu garumā ir bijušas dienas, kas uz cilvēkiem atstājušas paliekošu iespaidu. Viena šāda diena bija 2007.gadā, kad Vidzemes augstienē gaisa temperatūra noslīdēja līdz -30 grādiem. 1996.gada 8.februārī Vidzemes, Latgales un Zemgales reģionos rīts atnesa rūgtu salu, kas bija no -30 līdz -32 grādiem. Neskatoties uz vēso dienas sākumu, saules siltums visas dienas garumā spēja temperatūru paaugstināt par iespaidīgiem 20 grādiem.

Gan pašmāju, gan ārvalstu laikapstākļu eksperti brīdina sabiedrību par gaidāmajiem laikapstākļiem tuvāko 48 stundu laikā. Personām ieteicams rūpīgi izvērtēt savas iespējas palikt iekštelpās un izvairīties no āra aktivitātēm. Esiet informēts par prognozi, lai atbilstoši sagatavotos.

“X” mājaslapā meteorologs Jānis Trallis brīdina par gaidāmajiem laikapstākļiem rīt un parīt. Šajās divās dienās ieteicams palikt telpās. Lūk, ko sagaidīt. Pēc J. Traļļa teiktā, piektdienas vakarā Latviju sagaida ciklons, kas saglabāsies visu sestdienu. Paredzēts, ka ciklons nesīs sev līdzi ilgstošus nokrišņu periodus un stipru vēju. Rezultātā laikapstākļi gaidāmi ārkārtīgi nelabvēlīgi.

Lasi vēl : Jau drīzumā šīm automašīnām Latvijā tiks liegta Tehniskā apskate un piedalīšanās arī ceļu satiksmē

Svētdien gaidāms brāzmains ziemeļrietumu vējš, kas liecina par aukstākā laika iestāšanos kopš pavasara. Līdz ar to tas ir savlaicīgs atgādinājums par apkures sezonas sākšanu. Gaisa temperatūra atsevišķos rajonos var pakāpties līdz +2 līdz +7 grādiem pēc Celsija, un virsējā zāles virsmā var veidoties sarma, temperatūrai noslīdot pat līdz -1 grādam pēc Celsija. Piektdienas rītā debesīs būs redzami vien daži mākoņi, taču to skaits dienas gaitā pamazām pieaugs. Līdz pusdienlaikam pāri Latvijai no rietumiem virzīsies jauna nokrišņu zona, kā rezultātā dažādos reģionos līs.

Sākotnēji vējš pūtīs lēni līdz mēreni no ziemeļrietumiem, bet sagaidāms, ka līdz pusdienlaikam tas pakāpeniski mainīsies uz dienvidrietumiem un dienvidiem, bet galu galā uz rietumiem un centrālajiem rajoniem. Kad šī nobīde notiks, vējš pastiprināsies un palielinās ātrumu, sasniedzot ātrumu 15-17 metri sekundē. Piekrastes rajonos pūtīs vēl stiprāks vējš, kas brāzmās sasniegs līdz 20-22 metriem sekundē.

You may also like...