Jau drīzumā šīm automašīnām Latvijā tiks liegta Tehniskā apskate un piedalīšanās arī ceļu satiksmē

Sabiedrības uzmanība pievērsta kādam lielam notikumam. Tas norāda uz to, ka pastāv pavisam liela  iespēja, ka Latvijā automašīnām var tikt liegta tehniskā apskate un līdz ar to tuvākajā laikā tās nevarēs piedalīties ceļu satiksmē. Šoreiz gan noteikti prasīsiet, kas tad atkal ir sadomāts un kāpēc? Jaunākās ziņas atklājušas, ka šīs kategorijas transportlīdzekļiem drīzumā Latvijā var tikt liegta tehniskā apskate, tādējādi padarot tos nederīgus braukšanai uz ceļiem.

Neskatoties uz to, ka likumā ir iekļauti noteikumi par administratīvām sankcijām odometra manipulācijas gadījumā, faktiski šie sodi netiek piemēroti. Līdz ar to reālas krāpnieciskas darbības turpina notikt nesodīti, neskatoties uz to, ka var veikt vienkāršus pasākumus, lai novērstu šo krāpnieku darbības. Šāda informācija nāk no Saeimas deputāta un Auto asociācijas prezidenta Andra Kulberga (AS).

Kulbergs uzskata, ka situāciju Latvijā var uzlabot, sekojot Lietuvas piemēram. Viņš ierosina, lai šī mērķa sasniegšanai Latvijai būtu jāpieņem tāda pati prakse. Būtībā, ja odometra rādījumi tiek atklāti zemāki par iepriekšējās tehniskās apskates fiksētajiem rādītājiem, transportlīdzeklim ir aizliegts braukt uz brauktuvēm.

Veicot transportlīdzekļa tehnisko apskati Latvijā, automašīnas odometra nobraukuma datus fiksē CSDD. Pēc tam šī informācija tiek saglabāta viņu datubāzē, kas ļauj bez maksas piekļūt automašīnas odometra rādījumiem. Vienkārši meklējiet automašīnu, izmantojot numura zīmi vai transportlīdzekļa reģistrācijas numuru.

Lasi vēl : Internetā noplūdušas bildes, kāda agrāk patiesībā izskatījās slavenā Elīna Didrihsone

Šobrīd ir izveidojusies paradoksāla situācija, kad odometra manipulācijas paliek nesodītas. Līdz ar to automašīnām ar mainītiem odometriem ir atļauts darboties bez sekām, savukārt pircēja pienākums ir pirms pirkuma veikšanas veikt rūpīgu izpēti, izmantojot CSDD datubāzi.

Latvijā šobrīd ir iespējams saņemt administratīvo sodu par odometra manipulācijām vai šādu pakalpojumu reklamēšanu. Neskatoties uz to, patiesībā šie naudas sodi netiek īstenoti.

Pamatojoties uz Iekšlietu ministrijas Administratīvo pārkāpumu departamenta informāciju, pēdējo divu gadu laikā nav konstatēti pārkāpumi. Turklāt ir maz informācijas par vispārējiem administratīvajiem pārkāpumiem un atbilstošiem sodiem saistībā ar CSL 81. pantu.

Pašreizējās sistēmas neefektivitāte odometru krāpšanas apkarošanā Latvijā rada nepieciešamību ieviest alternatīvus soda veidus. Krāpnieciskās prakses rezultātā gan patērētājus, gan nozari ietekmē maldināšana, kamēr likumpārkāpēji turpina izvairīties no soda.

You may also like...