“Oktobris un novembris būs pavisam nenormāls:” Sinoptiķi jau steigšus iesaka kam gatavoties

Sinoptiķi jau ļoti laicīgi izteikušies par nopietni gaidāmajām laikapstākļu izmaiņām gan oktobrī, gan novembrī, kas būs gaidāmas teju visā valsts teritorijā. Tieši pēc speciālistu domām atlikušies rudens mēneši būšot nenormāli. Un šo nenormāli tik tiešām tā arī var uztvert. Pie tam gaidāmās anomālijas būs vēl spēcīgākas un stiprākas, nekā iepriekš tika gaidīts. Tomēr jau laicīgi jāaplūko tas, kas patiesībā gaidāms tuvākajos mēnešos, kad ziema vairs nav aiz kalniem.

Tieši pēc sinoptiķu teiktā, līdz rudens beigām Latvijā ir palikuši vien nepilni divi mēneši, kas nav itin nekas. Taču jau šobrīd esot skaidrs, ka tie būšot pavisam neraksturīgi un savā ziņā nenormāli skaidrojot no klimatiskās viedokļa. Jāņem vērā, ka tieši septembris jau līdz pat šim brīdim ir bijis ļoti savdabīgs un neprasts lielākajā daļā reģionu, kas izrādījies neticami silts. Daudzas dienas gaisa temperatūra pat sasniegusi teju vasarīgo dienu temperatūru. Taču, kas gaidāms atlikušajā laikā?

Ja sākotnējie dati tik tiešām ir pareizi, tad pirms rudens beigām iezīmēsies viena aina, kura jau šobrīd ir kļuvusi acīmredzama. Līdz ar to, tas liecina, ka tālāk notiekošais var stipri ietekmēt laikapstākļu gaitu tā, kāmēs to esam gaidījuši līdz šim. Šajā gadījumā pirms dažām nedēļām sinoptiķi prognozējuši to, ka oktobris būs krietni savādāks, nekā katru gadu ierasts.

Ticis paziņos, ka jau oktobrī visā valsts teritorijā var būt gaidāms par vienu grādu siltāks, nekā vidēji normā. Taču šobrīd situācija ir tik strauji izmainījusies, ka sinoptiķi apgalvo, ka anomālija var būt tik izteikta, ka aplūkojot septembra laiku, oktobrī tas var būt ne tikai viens grāds, bet gan 3 – 4 grādu robežās, kas pašlaik liekas teju vai neiespējami.

Lasi vēl : Šī gada ziema liks pamatīgi nobālēt! Sinoptiķi izteikuši baisu prognozi, jau par drīzumā gaidāmo ziemu

Tai pat laikā oktobris būšot ļoti sauss teju vai visā valsts teritorijā. Tādējādi arī nokrišņu daudzums būšot par aptuveni 20% mazāk nekā ierasts. Tas nozīmē, ka ir gaidāms patiešām viens pamatīgs siltuma vilnis, kas nav raksturīgi mūsu klimatam oktobrī.

Taču lielākie brīnumi esot gaidāmi novembrī. Tieši pēc meteorologu domām, tas būšot pats nepatīkamākais rudens mēnesis. Gandrīz visas dienas būs mākoņainas un ļoti auksts laiks, kā arī pastāvīgas lietusgāzes, kas jau mīsies ar sniegu.

You may also like...