Iedzīvotāji satricina soc tīklus : No iedzīvotāju banku kartēm masveidā pazūdot visa nauda

Postimees redakcija saņēma paziņojumu 19. septembrī par vairākām sūdzībām saistībā ar banku kartēm pazudušiem līdzekļiem. Piekļūstot saviem tiešsaistes banku kontiem, lietotāji atklāja neparastus darījumus, kas saistīti ar Microsoft, neskatoties uz to, ka ar uzņēmumu netika veikti pirkumi. Šobrīd ir saņemtas vismaz piecas sūdzības.

Pēc rakstnieka teiktā, no viņu konta bez viņu piekrišanas tika iekasēta summa 40 eiro apmērā. Viņi uzstāj, ka nav apzināti sekojuši nevienai saitei, neatklājuši nekādu karšu informāciju un neiegādājušies nevienu Microsoft produktu. Šīs summas pazušana pievērsusi kāda žurnālista uzmanību, kura pamanījusi dažādus komentārus par notikušo.

Man par laimi, izmantojot bankas lietojumprogrammu, izvēlējos rūpīgi pārbaudīt atkārtotos debetus no sava konta. Tas lika man nekavējoties sazināties ar savu finanšu iestādi, kā rezultātā mana karte tika pārtraukta un novērsti turpmāki krāpnieciski darījumi.

Swedbank sabiedrisko attiecību vadītājs Igaunijā Martins Korvs skaidroja noziedznieku izmantoto taktiku, veicot darījumus. Korvs uzsvēra, ka šīs personas izmanto botu, lai automātiski ģenerētu karšu numurus pirms jebkāda lietošanas mēģinājuma.

Lasi vēl : Visu Latviju satricina, kas nenormāls: Izrakstīšanās dienā no dzemdību nama – ģimene piedzīvo īstāko murgu

Bankas darbinieki apgalvo, ka uzbrukuma laikā veiksmīgi novērsuši vairāk nekā 95% darījumu, liecina viņu paziņojums. Tomēr pārdevēja lielā atpazīstamība un plašā sasniedzamība apgrūtina visu darījumu kavēšanu. Šo grūtību iemesls ir fakts, ka likumīgi pircēji un krāpnieki veic pirkumus vienlaikus. Kā atzīmēja Korvs, šī ir daudzšķautņaina problēma.

Gadījumā, ja klients pamana sava konta izrakstā atspoguļotu nepazīstamu darījumu no Microsoft Store, ieteicamā rīcība, pēc Swedbank sabiedrisko attiecību vadītājas teiktā, ir tieši sazināties ar uzņēmumu pēc palīdzības.

Korvs vilka paralēli starp pasargāšanos no krāpšanas un pasargāšanos no maldinošiem telefona zvaniem. Klientiem nav iespējams tieši aizsargāties pret šādām krāpnieciskām darbībām. Krāpnieciskas organizācijas joprojām var piekļūt nejaušai informācijai un sazināties ar to, izmantojot automatizētus robotprogrammatūras, pat ja kāds ir uzmanīgs, lai neatklātu savu personisko informāciju. Kā uzsvēra Korvs, neparedzēta tālruņa zvana saņemšana, neskatoties uz tālruņa numura neizpaušanu, ir līdzīga šai situācijai.

Krāpnieki bieži izmanto automatizētu programmatūru, lai ģenerētu fiktīvus karšu numurus. Lai būtu droši, ir svarīgi regulāri pārbaudīt konta izrakstus, lai pārliecinātos, ka varat identificēt katru uzskaitīto darījumu. Gadījumā, ja atklājat nepazīstamu darījumu, ir ļoti svarīgi nekavējoties sazināties ar banku.

You may also like...